Kelebihan Menunaikan Umrah

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ ـ رضى الله عنه ـ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ ‏ “‏ الْعُمْرَةُ إِلَى الْعُمْرَةِ كَفَّارَةٌ لِمَا بَيْنَهُمَا، وَالْحَجُّ الْمَبْرُورُ لَيْسَ لَهُ جَزَاءٌ إِلاَّ الْجَنَّةُ ‏”‏‏.‏
Daripada Abu Hurairah radiallahu ‘anhu, Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: Antara 1 umrah ke umrah yang lain, adalah penghapus dosa antara keduanya. Haji yang mabrur pula tiada balasan untuknya kecuali syurga. [Sahih al-Bukhari, Kitab al-Umrah, no: 1773].

عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مَسْعُودٍ، قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم ‏
Daripada ‘Abdullah bin Mas’ud radiallahu ‘anhu, Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

“‏ تَابِعُوا بَيْنَ الْحَجِّ وَالْعُمْرَةِ فَإِنَّهُمَا يَنْفِيَانِ الْفَقْرَ وَالذُّنُوبَ كَمَا يَنْفِي الْكِيرُ خَبَثَ الْحَدِيدِ وَالذَّهَبِ وَالْفِضَّةِ وَلَيْسَ لِلْحَجَّةِ الْمَبْرُورَةِ ثَوَابٌ إِلاَّ الْجَنَّةُ ‏”‏ ‏.
Berturut-turutlah antara haji dan umrah. Sesungguhnya kedua itu akan akan menghapuskan kemiskinan dan dosa-dosa sebagaimana Al-Kiir menghapuskan kotoran pada besi, emas dan perak. Tiadalah balasan untuk haji yang mabrur melainkan syurga.
[Jami’ at-Tirmizi, Kitab al-Hajj, no: 810, Imam at-Tirmizi berkata: Hasan Sahih Gharib]

عَنْ عُمَرَ قَالَ: «إِذَا وَضَعْتُمُ السُّرُوجَ فَشُدُّوا الرَّحِيلَ إِلَى الْحَجِّ وَالْعُمْرَةِ، فَإِنَّهُ أَحَدُ الْجِهَادَيْنِ»
Daripada Umar radiallahu ‘anhu, beliau berkata: Apabila kamu telah meletakkan pelana unta, bersungguhlah melakukan perjalanan untuk menunaikan haji dan umrah. Sesungguhnya ia merupakan salah satu daripada dua jihad. [Musannaf Abdul Razzaq, no: 8808].

Jom tunaikan umrah bersama asatizah yang berwibawa. Hubungi saya di talian 013 250 6391 atau klik link ini untuk whatsapp —> www.wasap.my/60132506391/umrah